Gågjengen

Vår faste mandagstur ble utsatt til tirsdag denne uka. Ikke no dårlig valg det, selv om været ikke var den egentlige årsaken til utsettelsen.

Trivelig når flest mulig kan være med.

Her ser utsikten fra Delinga mot Vikersundbakken.

Her er det laget flotte gangstier med broer og krakker, et sted for mer enn gåtur det her.

Og her renner Tyrifjorden ut

Flott tur 🙂

Igang igjen

Må liksom ha no i finga, så da blir det no håndarbeid da. Har hekla noen seler, og solgt ett par også. Nå har jeg laget to ulike mønster, så får vi se om noen får bruk for de.

Jeg har vokst fra bunadskjorta mi, den har blitt litt trang i halsen, så nå er det altså nye linninger til egen bunad som står for tur. Eller kanskje det blir til dattera mi som vistnok også har vokst fra sin.


 

Men jeg har absolutt noen timer med jobb igjen før disse blir ferdig.

#armlinninger #bunad #korsting #hekling #bunadseler

Snille eller heldige?

Helt klart snille. En fantastisk båttur i Blindleia fra Lillesand og nedover mot Kristiansand, helt ubeskrivelig.

Så da overlater jeg dere til å ta en tur med oss. Øvrige kommentarer skulle være unødige. 

Takk for kjempeflott tur til alle som var med, og spesielt vertskapet 🙂

#båttur #blindleia #sørlandet

Heldige eller snille?

Vi er i Lillesand hvor vi har samla søskenbarna. Den bestillinga kunne vel ikke blitt bedre, med knallvær og kjempetrivelige samlinger hos søster´n.

Frokost utenfor hytta vi bodde på

Eller en trivelig lunsj i byen.

At vi opplever det her må vel enten bety at vi har vært veldig snille og fått innfridd søknaden, eller ha veldig flaks 😉

Nå er vi klare for båttur, bare å følge med så kommer det nok noen bilder etter hvert 🙂
 

#sommer #sørlandet #lillesand #camping #søskenbarntreff

Tekslehøgget i finværet kan anbefales

Dagens tur kan absolutt anbefales. Ok, ja det er litt slit å komme opp dit, men når du først kommer opp så kan jeg love deg at det er verdt hvert eneste skritt. Stedet er Teksehøgget. Turen starta hos ene venninna mi fra barneskolen, der vi møttes for felles avreise. Men utsikten mot målet var jo bare helt knallbra i det kjempeflotte været vi hadde i dag. De skyene vi så var jo bare til pynt.

Det er bomvei for å komme til parkeringsplassen, så ha med en 50-lapp. 

Bilen ble parkert, fjellstøvler og sekk med niste ble tatt på, og så var vi i gang.

Skiltene er ikke så store og står lavt nede ved bakken, men etter første bakken på skogsbilvei går stien inn i skogen.

Et stykke oppe i stien traff vi på en liten huggorm som sleit med å finne no sted å gjemme seg, så jeg fikk faktisk et bilde, men om den syns gå godt er vel tvilsomt.

Stien starter ikke så veldig bratt, men det blir verre. Det ble en del pauser på siste oppstigningen, men etter et par hundre høydemeter ble det skriving i boka (den var forøvrig utskrevet så vi måtte ta permen til hjelp). Det er vel nesten ikke mulig å tanke seg no bedre lunsj enn med den utsikten i det kjempeflotte været, etter en skikkelig økt med høy puls.

Etter en god pause vandra vi rundt oppe på toppen, til øverste punkt som er 721 moh.

Sigdal og Eggedal, Andersnatten med Norefjell i bakgrunnen.


 

Her kan en skimte Gaustadtoppen litt til venstre fra midten.

Over mot Rollag, Trillemarka og opp mot Eggedal og Norefjell, Andersnatten på høyre side foran det snødekte fjellet.

Sørover mot Kongsberg og Knuten.

Mot Sigdal og Modum

360 graders utsikt, kan det bli bedre?

Og så var det klart for hjemturen. Bratt nedover også, knallsol gir selvfølgelig skygge, og etter en slik tur er det godt å få no lettere fottøy på beina.

Tekslehøgget er helt fantastisk, det må bare oppleves 🙂

Men som om ikke denne turen på litt over 2 timer (+ kjøring da), så var mandagsturen utsatt til i dag, så da ble det enda en tur, men ikke så bratt og høyt. Vi tok en tur på Gamle kirkevei i Vikersund

Veldig flott kveldstur, spesielt i slikt flott vær. Men da var jeg klar for sofaen etterpå. Nok trim for i dag 🙂

#tekslehøgget #topptur #gamlekirkevei #trim #helsebot

 

Dagen derpå

Ja dagen etter konfirmasjonen følte jeg at lufta helt hadde gått ut av balongen. Konfirmanten stilte i bunaden jeg har jobba med det siste halve året, og det var en usedvanlig stram kar. En kjempekjekk konfirmant, om jeg så skal si det selv. 

 

Det tok altså en dag å få igjen pusten skikkelig. Men nå er det gått en hel uke, og det har vært 17. mai, og da var det flere enn konfirmanten som kledde seg i stasplagget sitt.

Det har vært en god del diskusjoner på sosiale medier ang bunader og dens tilvirkning. Noen er fortvilet over at det ikke er å få kjøpt stoff, andre mangler mønstre, og hvorfor skal husfliden ha monopol osv.

Tenker ikke å hive meg på den diskusjonen, men jeg har sydd bunader, både til dame og herre. For mange år siden sydde jeg sammen med tanta mi, og da vi sydde den første Rundtrøya, som er den svarte herrebunaden fra Flesberg, hadde vi en gammel bunad som vi tegna mønster av. 

(Bilde er henta fra en bunadbok, men bunaden er sydd av tante og meg).

Jeg har også sydd Flesbergstakk. Denne var det gamle damer som fortsatt brukte daglig da jeg ble født, men den har nok endret seg en del gjennom årene. Tanta til min far var sydame og etter at det ikke var vanlig å få sydd kjoler og andre type klær gikk det over til å bli bunadsøm. Det gikk nok med noen timer hos henne til å fornye garderoben i ungdommen. Så interessen er nok litt arvelig. 

Men angående Flesbergstakk, så er den altså en videreføring av det damene i gamle dager brukte før kjolene fikk sitt innpass i bygda. Ting jeg har hørt eller husker fra mitt eget liv ang. stakken er at den hvite skjorta var serken, det betyr undertøy, og det skulle en jo ikke vise frem. Opprinnelig var det derfor en svart jakke som ble kalt “tvangstrøye” som skulle være utenpå serken og livet. Den varianten vi bruker som bunad i dag, er nok en modernisering i tråd med den bunadtradisjonen som ble skapt en gang på tidlig 1900. For til hverdags brukte de nyvevnadstrøye (rødt og svart mønster), men da brukte de ikke forkle.

(Bilde av tvangstrøya og nyvevnadstrøya er henta fra bunadbøker)

Det ble sagt en gang at hver gård, eller slekt hadde sitt eget mønster på linningene. Det gamle bilde er av min bestefar, hans søsken og foreldre, og her har de unge tatt i bruk kjolemoten mens oldemor fortsatt bruker stakkene sine.

Kantene på livet har også endra seg. Gamle liv hadde fløyelsbånd, og skulle du i begravelse skulle det være liv med svarte fløyelsbånd, til fest var det mønster og farger. Mønsteret er fortsatt tilnærma likt de gamle fløyelsbånda jeg husker, men de var med lilla mønster, nå er det silkebånd med vinrødt mønster.

Jeg tipper at plagget har utvikla seg i tidligere tider også. Forkle som er av tynt ullstoff ble nok kjøpt av kremmere som reiste rundt, likeså bånd, og da var det vel litt avhengig av hva disse hadde i skreppa si, så hva skal vi da si er mer riktig eller mer galt?

 

#bunad #gråtrøye #rundtrøye #flesbergstakk #stakk #håndarbeid

 

 

Å gjør ting en ikke kan.

Det er hva jeg har gjort nå. 

Da jeg var lita, eller i alle fall ikke så veldig gammel, så vevde min bestemor hosoband. Jeg fikk prøve jeg også, men jeg har jo ikke prøvd siden, så jeg hadde det ikke helt i fingrene kan en vel trygt si. 

Jeg fikk derfor lyst til å prøve, så jeg bestille meg grind og skyttel på nettet, fikk tredd i no garn og satte i gang. Å jo da, det kan nok bli noe av det med litt mer trening. Kanskje kan jeg klare å få til å lage no mønster etter hvert og, men det får bli et seinere prosjekt.

Men hosoband kan jo også lages på andre måter, så da måtte jeg prøve det og, og det har jeg aldri hverken sett eller gjort før i hele mitt liv, så her var det prøve og feile, og jeg veit ikke om dette blir i nærheten av hva det skal, men vi får se.

Artig å prøve nye ting 😉

Gjennomført buggkurs

Tre onsdager har vi hatt buggkurs for en fantastisk gjeng med utrolig lettlærte deltakere. Det er så gøy, virkelig en vitamininnsprøyting.

Og så når en i tillegg får en slik blomsterpryd som takk, ja da kan det vel ikke bli bedre. Jeg håper å treffe mange av deltakerne igjen i andre dansesammenhenger, og kanskje blir det nytt kurs seinere?

 

Innom med litt mer handarbeid

Fikk et lite oppdrag, det er jo stadig no klær som krymper litt i skapet, så også med bunader. Antrekk i konfirmasjon, ja da er jo bunad helt topp, og ikke minst når en skal til andre steder i landet. Det er ikke alle bunader som er like enkle å gjøre noe med etter slike krympeperioder, ei heller denne.

Stakken ble strekt ut og satt på ny linning og liv/seler på, men vesten må ny, da den ikke lar seg sy ut. Men tidsnøden satte en stopper for å få til det, og kunnskapene er nok mangelfulle de også for å få til vesten slik den skal være, med sine “stjerter” bak.

Stakken ble nå hvertfall ferdig utvidet i dag, og liv har blitt lånt, så da blir det konfirmasjon i bunad.

Måtte prøve min egen vest, men den går med et nødskrik, så da blir det nok bundag på meg i konfirmasjon til helgen også. 

Konfirmanten har også prøvet og funnet sin nye bunad i orden.

Innimellom har det blitt litt mer hekling, nok et par stakkeseler, er vel noen som kan få bruk for de etter hvert.

Og neste prosjekt blir veldig spennende, for nå har jeg kjøpt meg “hosobanngrinn”.

 

Svindelforsøk

Jeg fikk telefon i går, fra et nummer som kom opp med +47 134551615. En gebrokken engelsktalende ville hjelpe meg med problemet jeg hadde med min pc. Jeg har ingen problemer med min pc, svarte jeg. Jo han skulle hjelpe meg og lurte på om pc´n min var slått på. Nei sa jeg, men det er ingen ting i veien med min pc. Jo da måtte jeg slå den på med en gang, det var problemer med windows som han skulle hjelpe meg med. 

Jeg trenger ikke din hjelp, om jeg har no problemer så fikser jeg det selv, dessuten har jeg ikke pc, jeg har MAC. 

Fucking Mother Fucking Mother, og så la han på. 

Alltid greit når de avslører seg selv tenker jeg.

#svindel #pctyv