La Palma del 2

Tid for tilbakeblikk, og jeg skreiv vel at jeg skulle komme tilbake med mer fra turen vår til La Palma. Første del er her.

 hadde vi ingen turplaner før på kvelden. Det ble derfor en flott dag i sol og regn på “stranda”, eller rettere sagt ved bassenget. 

Men på kvelden skulle vi på stjernekikking. Da var det de samme svingene opp igjennom for å komme til vulkanen San Antonio og mål om å se på stjernehimmelen. Men været var ikke spesielt innbydende til slike aktiviteter da det regnet og var ganske så overskya på himmelen. Vi fikk riktignok et lite glimt av Nordstjernen, men resten av stjernehimmelen fikk vi på storskjerm innendørs og med en utrolig engasjert foredragsholder. Han hadde også samlet en del meteorittsteiner som vi fikk se og kjenne på. 

Neste dags utflukt gikk igjen først til samme sted, nemlig vulkanen San Antonio, men nå var det lyst og ingen stjernehimmel, derimot var det flott utsikt.

Videre gikk turen til hovedstaden Santa Cruze La Palma, hvor det ligger en kopi av Napoleons skute Maria, i gata.

Statuen fra Real Santuario de Nuestra Señora de Las Nieves ble altså fraktet ned til hovedstaden en gang i året, og da ble den oppbevart oppe på borgen. En dag var det duket for “kamp”, og da ble det skutt med kanoner fra skuta mot borgen, og likeså fra borgen mot skuta.

Etter en runde i byen og nede på hav-siden der alle de flotte balkongene pyntet husene, De skulle være et flott skue mot skipene som kom inn mot øya, så ble det også en spasertur oppom borgen.

På vei fra borgen for å få noe forfriskende før vi igjen tok fatt på turen tilbake til hotellet vårt, så møtte vi noen flotte haner i en tørrlagt elv.

En kjempeflott opplevelsesrik dag. Neste utflukt kommer seinere.

#santacruzlapalma #maria #napolion #ferie

 

Da er det jul

Jeg har fått julegrøten min, så da har jula starta for min del. 

Først er det vi som spiser grøt, men så må selvfølgelig nissen også få litt, så vi måtte spare igjen en porsjon som jentene gikk på låven med.

han fikk både grøt og lesestoff og jammen fikk vi ikke et lite glimt av han, men det var ikke bare en men to. 

Som takk for grøten hadde nissen lagt igjen noen pakker i fjøset, så da har jula starta i år også.

#nissegrøt #jul #tradisjon #godjul

Stadig nye juleforberedelser

I dag har det blitt to nye pavlova-bunner. Siden jeg har vært aktiv med lefsebakst så blir det mye eggehvitter til overs, og da blir det pavlova.

Men det ble også en porsjon med medisterkaker, helt fra bunnen.

500 g sideflesk

300 g svinekotelett (uten bein)

400 g elgkjøtt

som ble malt opp til farse 

4 ts salt

2 ss maizennastivelse (evt potetmel)

1 ts pepper

1/2 ts muskatnøtt (rmalt)

1/4 ts ingefær (malt)

2 egg

3 dl melk

Kjørte det i kjøkkenmaskin med salt, målte opp maizenna, pepper, muskat og ingefær som ble rørt inn, deretter egg og melk litt om gangen.

Stekes i smør og deretter trekkes i en kjele med vann/buljong i ca 10-12 min.

Så skal de avkjøles og puttes i frysen til jul. Buljongen likeså, den blir super i den brune sausen.

#medisterkaker 

Juleforberedelser

ja, det er hva det går i om dagen. 

2. runde med baking av lefsekling ble unnagjort sammen med dattera mi. Strikkadressen til nyeste verdensborgeren i familien ble ferdig, ballkjole nr 2, som også var for lang er lagt opp og forsøket på å få brukt opp no restegarn er i full gang med sokker på pinnen.

#flesberglefse #kling #jul

 

Til La Palma del 1

Kanariøyene består av syv befolkede øyer, og en av de litt mindre kjente, er nok La Palma. Det er den nord-vestligste av alle Kanariøyene og er 28 km bred og 47 km lang. 

Det bor ca 85 tusen innbyggere på øya, av disse bor ca 18 tusen i hovedstaden Santa Cruz de La Palma, men største byen på øya Los Llanos de Aridane, ligger på vestkysten og har ca 20 tusen innbyggere.

Jeg og min venninne (og tidligere kollega), hadde altså La Palma som mål for vår ukes feriereise denne gangen.

Etter innsjekk ble det en liten matbit på Oslo lufthavn før avreise. Etter noen timer på fly ankom vi La Palma lufthavn, hvor vi fant bussen, en dobbeldekker, som skulle frakte oss til Fuencaliente de la Palma, og hotellet hvor vi skulle tilbringe den neste uken.

Men med regn i lufta, og en buss som ikke var tett, ble jeg faktisk litt våt på ryggen før jeg fikk flytta meg til et tørrere sete.

Veien var vel heller ingen firefelts, men derimot bratt og svingete, i tillegg til no veiarbeider, så turen tok en time.

Et kjempeflott hotellkompleks, 630 rom, kjempestor matsal, 9 basenger og  mange barer og uteområder.

Første dagen var det duka for utflukt, og turen gikk først til Real Santuario de Nuestra Señora de Las Nieves – en kirke der det ble oppbevart en madonna som en gang i året ble fraktet ned til hovedstaden Santa Cruz.

Området rundt kirken var spennende det også, foruten en pub fant vi en gammel utedo, det var kanoner på åskammen og som ellers på øya var landskapet absolutt berg og dalbane.

Videre gikk ferden langs noen svingete smale fjellveier til Los Tilos, et skogsområde hvor vi gikk en liten runde langs en vannkanal som frakter vannet fra fjellet og til jordbrukene lenger nede i dalene på øya.

Neste stopp var Barlovento for lunsjpause, og selv om tåka lå tjukk rundt oss smakte maten fortreffelig.

Og til god mat skal det selvfølgelig være godt drikke, så videre gikk turen til destilleri Aldea. Her var det omvisning med informasjon om hvordan rom blir til. Fra sukkerrør via pressing av saften og destillering (inn dit kom vi ikke, da det var rengjøring og ikke destillering som foregikk da vi var der). Men selvfølgelig ble det smaksprøver og mulighet for å kjøpe med seg noen edle dråper.

Deretter var det retur til hotellet, med middag og dertil hørende fornøyelser.

Mange opplevelser denne første dagen, og mer skal det bli, men det kommer i neste innlegg.

#reise #lapalma #opplevelser #kanariøy #ferie