Hardangerlefse

I dag har jeg prøvd kjevle igjen. Jeg hadde avtalt å bake sammen med dattera mi, som har bakt disse lefsene mange ganger før. Så i dag var jeg elev og hun var læreren. Disse skal ikke være så tynne, så kjevlinga var ganske grei, det som var utfordringa var å få de omtrent like store, da de skal legges to og to sammen.

4 egg
1 beger seterrømme
1 beger lettrømme
2 ts hjortetakk
2 ts bakepulver
mel til passe deig

Emnene er 100 gram

Kjevle til runde leiver

Rør sammen smør og sukker og smør lefsa, legg sammen med en annen

Del i fire

#hardangerlefse #lefse 

Hvit jul…..

Jeg blir så lei. Det er så mange som prøver å overbevise meg om at jeg ødelegger jorda vår. Ok, ja det er mulig det, men når det kommer til realitetene så tror jeg det er veldig mye penger i all den miljøvernpropagandaen. Jeg har sagt det før, får vi no mer hvit jul av at jeg betaler miljøavgift? Fordi jeg bor ute på landet der toget bare raser forbi uten og stoppe, og bussholdeplassen er 4 kilometer unna, og der går det vel mest skolebusser der og. Hvorfor skal jeg bli pålagt å ha dårlig samvittighet for å bruke bilen når jeg skal noe sted?

Eller spiser kjøtt, fisk, egg og drikker melk? 

Jeg kildesorterer, og blir egentlig ganske oppgitt over hvor mye emballasje jeg hiver, spesielt plast. Må vi ha alt det?

Angående været og den globale oppvarminga, jeg tror vårt overflodssamfunn bidrar til en raskere endring, men jeg tror ikke det er opp til meg å stoppe utviklinga. I såfall ønsker jeg å få vite hvorfor vi har hatt istid flere ganger på kloden vår? Det betyr vel at jorda endrer seg når det blir kaldere også? 

Vi stritter mot all mulig endring, men det skjer jo rundt oss hele tiden. Er det ikke slik det skal være?

Hørte en på radioen en gang som mente at det mest miljøvennlige var om alle bodde i byene og kun brukte kollektivtrafikken. Det er da jeg har veldig lyst til å sette i gang et lite prøveprosjekt, nemlig sette opp bomring der ingen kunne komme hverken ut eller inn. Ingen fikk sette seg i bilen og reise på hytta hver helg, eller dra til flyplassen å ta fly til ett eller annet fjernt strøk. Lurer på hvor lenge de hadde overlevd jeg? De kunne jo dyrke grønnsaker i vinduskarmen, det skulle vel holde liv i folket en stund. Det er jo så populært å være veganer.


 

Men jeg velger å bo på landet, kjøre bil når jeg trenger det og spise kjøtt og andre matvarer fra dyr, og nyte det. Men så er jeg født og oppvokst på gård, med dyr. Jeg har nok et litt annet forhold til dyr og natur, på en annen måte enn de som aldri har prøv annet enn å bo med asfalt under føttene.

Jeg har en følelse av at godt gammeldags bondevett er en utdøende kunnskap i vårt samfunn. 

Julestemning

Men en kald fornøyelse for fingrene å spille sax ute i vinnværet.

I går var det stort julemarked på “Landbruksskolen” eller Rosthaug videregående, Buskerud gård som det heter nå.

Bilde er henta fra facebook

Men fingrene blir fort stive når en står ute i sur vind og spiller julesanger. Jeg fikk låne noen fingerløse vanter, og fant ut at det var det jeg måtte få meg. 

Etter at jeg kom hjem fant jeg frem no restegarn og satte i gang, og vips så hadde jeg nye fingerløse vanter, oppskrift finner du her.

Så når vi skal spille på to julegrantenning´s arrangementer i dag håper jeg fingrene ikke stivner helt 😉

Ønsker alle en riktig god første søndag i advent.

 

#julemesse #julemusikk #julestemning

 

Fingerløse vanter strikket på rundpinne.

Fingerløse vanter strikket på rundpinne.

 

*Legg opp 26 m på pinne nr 3 med farge 2, sett et merke, legg opp 26m* . Bruk neste nøste og gjenta fra * til *. Teknikken kan du se her.  Strikk 2r 2v, 4 omganger. Bytt til farge 1 og fortsett me glattstrikk. Strikk til arbeidet måler 5 1/2 cm. 

Bytt til farge 2 og vrangbord, 2r 2v. Strikk 6 omganger. 
 

Bytt til farge 1 og fortsett med glattstrikk, samtidig som det økes til tommel.

strikk 3 masker, øk en maske, strikk omgangen ut. Strikk andre vanten til det står 3 masker igjen på omgangen, øk en maske. Øk videre 2 masker på hver side av de tidligere økte maskene hver 5. omgang til det er 7 masker til tommel. Fortsett etter siste øking med 5 omgnger. På neste omgang felles de 7 maskene som er økt til tommel på begge vantene, og på neste omgang legges det opp 5 nye masker. Fortsett og strikke rett til arbeidet måler 19 cm. bytt til farge 2 og fortsett med vrangbord 2r 2v 6 omganger, fell av.

Hekle rundt tommelhullet med fastmasker.

Fest alle tråder

 

Danseglede til 1000…..

Vi har hatt to tirsdager hvor vi har dansa på Tono aktivitetssenter. Nå nærmer det seg jul og det er en del andre ting som skjer, men er det noe vi ønsker å fortsette med så er det dette. For en strålende gjeng, og at det er danseglede og ny mestringsfølelse er det ingen tvil om.

Det her gir fullada batterier både for veiledere og deltakere.

Gleder oss enormt til vi møtes igjen etter nyttår. Eller kanskje vi ses på Dansegalla før det?

#dans #glede #mestring #danseglede

Sosial bakedag

I dag hadde gjengen planlagt baking, to av oss har bakt klingen til jul før, så vi skulle bare bistå som “konsulenter” for de to andre.

Deigen og emnene hadde de laget i går kveld, så det var bare å sette i gang med kjevling, og tynt skal det være før det er klart for steking.

Finjustering av varmen på takka, og så ble det så bra.

Og jeg tok oppdrag røring og smøring, god på det, men veit ikke om det kvalifiserer til plass på smøreteamet til Bjørndalen da, hehe.

Kjempefine ferdige lefser, og kjempegode 🙂

Detta blir nok julemat ja.

#flesbergkling #lefse #kjevling #baking

De som ikke danser vet ikke hva de går glipp av.

Det var en uttalelse som falt under gårsdagens 20-års jubileum i swingklubben. Jeg kan ikke være mer enig. Det er skikkelig god trim, kjempemorsomt og ikke minst sosialt og veldig trivelig. 

En av de som tok ordet under middagen takka for at han i en alder av 54 hadde fått mestringsfølelsen etter å ha gått på swingkurs.

En heidundrende fest ble det med supergod mat og ikke minst fantastisk dansemusikk av Dænsebændet.

Festpynta deltakere i sosialt samvær over en velkomstdrink

Mmm nam nam.

Og så var maten fortært og dansen var i gang.

Og med den dansemusikken måtte det bare bli knallbra.

Rett og slett en kjempeflott jubileumsfest.

Ja da, jeg er her

men det har vært travle tider. Har vært i julegave modus i lange tider, og det betyr både handling og strikking. I tillegg har jeg fått tatt mål av han som har ønska seg bunad til konfirmasjonen.

Men det som har vært mest hjernetrim er nok talen jeg skal holde på 20 års-jubileet i morra. Det blir kjempespennende, og jeg trur jeg er i mål. Det blir det det blir. Og resten av festen blir bare super. Etter middagen og tala skal vi bare danse og kose oss mens Dænsebændet spiller.