Såmmårsærbe på setra.

Fer 13. året på ra har je vøre med Kristin å mjølka geitær på setra. Fyste åre va je rekti nok bære me i frå tosdan te sønndan, men ha vel ti de att døm to siste åra, da har vi vøre i 14 dar. 

Døm 12 siste har bestemor/tante hatt med ongær som vi trur har kosa seg vølsomt og har fått minner fer live.

I år hadde Alf og je me uss hass to barnebarn i vår bil, Kristin hadde me seg minne i «seterbussen» oppover om lørdan. 

Som vanle hadde vi campingvøgna på slep, så non sku såvå i seterbua og andre i vøgna.

SjøL om vi hadde regn på tur oppover, hadde de vøre rekti fint sommåsrvær dær au i lange tier, å med lite vatten, gjælt de å spara . Om sønndan kom de en liten kar te, som blei kjørt oppover a far sin, han skulle au få vara me bestefar non dar. 

Ongæn kosa seg med my god mat, døm fekk no norskopplæring om fersjellen på skj og kj lyden, (ingen fekk værken skjøttkaker æll no i skjøleskapet før døm kunne sei det rekti), og en masse kos med killingæn. Litt hjølp med mjølkinga fekk vi au i tellegg te at døm leika, tegna og fekk sjå litt på nelasta filmær på dessa pæddun sine.

Nå vi fekk hjølp i fjøset a døm små, ja da vanka det en «geitebæsj» eller fleir (M).

Men de e rart å go matlyst en får innpå fjællet, så fer å fylle opp matlagere, måtte vi en tur te Ål.  Vi tok plass i «seterbussen» å tok turn. I tellegg te mat, blei de is på ongæn.  

Utsagn få eine jentongen: «Vi lager ikke vond mat på setra».

Onsdan drog bestefar heimatt me sine, og Kristin og je blei att med ei «hjølpebuddeie» og to «småbuddeiur». Tosdan kom nytt besøk, langveigsfaranes, fer de unge paret kjem i frå Polen.

Tri dar i viko måtte vi opp å byne mjølkinga ve hæll fem tia, så vi va fæli te mjølkebiln henta mjølk ølite over sju, og på fredasmårån fekk vi jammen hjølp a døm. 

Seinære  på dagen drog døm viære å sku over te vestlandet.

Me lite vatten i ølla, måtte vi fram te gårn, der fekk vi låne dusj sjøl om gårdsfølka sjøl va på feri.

Etter ei viko på setra va det ti fer å sende heim døm tri siste ongæn. Mamma og pappa kom oppover, låg over ei natt å så reste ælle 5 heimatt. Mann te Kristin kom au oppover på hæljebesøk.

De blei vældi stille nå Kristin og je blei att åleine, å i telegg hadde eigeræn annongsert at døm skulle ta stællet lørdaskvælln og søndasmårån. Døm va utpå vatnet og sette ut gån om lørdaskvælln, og tok det oppatt om søndan med fleire fine ørretær. 

De ennte med en fertryllanes go fiskemedda. 

Men så på tisdan fekk vi nytt besøk. Da kom gamlaste dåtterdåtter mi, som har vøre med nesten hvert år sea 2007, å ei venninne, og like etter kom et vennepar. Vi rakk bære å ønske vælkømmen, å så bar de rett te fjøse. En masse hjølp jole at mjølkinga gikk vølsomt fort detta stælle.

Ettepå kosa vi uss me 3 rettærs medda. Fyst va de skinke, asparges å eggsmør med gvitvin te, så  va de kjøttkakur i bron saus, potteter, gulrøttær og brokkoli, med rauvin attåt, å te dessær va de pavlova å solbærvin.

Ny tilemårrå, før sola har sti opp, men sjøl om gjestæn sjøl har mjølkekyr, å skulle ha en feridag, så stile døm opp hæll fem og va med på mårråstællet. 

Mjølking må gjøras på hver geit 2 gångær om dagen. Nå vi har 136 mjølkegeitær, så har vi jort detta en deil gångær i løpe a 14 dar.

Ny rekord, så vi va fæli med stælle ællt fer tile, vi kunne minst søve en hælv time te. Men det blir my dag nå en e oppe så tile.

Geiteeigærn har døm siste åra hatt et prosjekt her på setra, ho har sett att ei heil kørv med gån, å non gamle bønne lappær, me ønsje om at vi som e her som avløyserær ske binne fleir lappær te slomreteppe. Te og me gjestæn våres har vi sett te å binne lappær, så neste år regnær vi me at vi har nok te heilt teppe. Je har ti på mej å hekle i hoppes ælle lappæn te teppe, så da må je vel oppatt te neste sommår au.

Dessa ongjentun hadde planer om fottur i fjællet, men med regn å atter regn, blei det et par fisketurær. Døm prøva seg med stång, men hadde ikkje fiskelykka med seg, så det blei ingen fisk. 

Vældi trivlig med besøk, men etter at venneparet reste att etter ei overnatting,  

å ongjentun drog etter to, så blei det stille i seterbua.

Være skiftær fort på fjællet, så i goværstimæn prøva vi å vara ute å nyte omgivlsæn. 

Å da e det ett år te neste gång.

#seter #dialekt #breastølen #geiter #sauer #budeie

6 kommentarer
  1. Flotte bilder fra vakker natur og landliv :)) Passa bra med dialekt også..og jeg tror jeg forsto alt ..hehe.. Er så koselig å se barn som er glad i dyr <3

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg